top of page
Anne Mette Hårdnes, platebransjens egen paragrafrytter
2003212117.jpg
Tidal.png

Anne Mette Hårdnes, platebransjens egen paragrafrytter

 

— Plateselskapsnavnet, «Mother Likes It records», har den enkle forklaringen at mødrene til oss som spilte i bandet Firetop Mountain, det første bandet på plateselskapet, likte musikken vår!
 

Det er åpenbart at Anne Mette Hårdnes, sjef for plateselskapet med det oppsiktsvekkende navnet, og sanger/ pianist i Spellemannpris-vinnende (2020) Sweetheart og nå det nye bandet, Lady Friend, er fornøyd med å løfte på hatten til sitt opphav. 
 

— Det er en hyllest, de er våre største fans og noen av dem har til og med kjøpt seg ny platespiller for å følge med. Det er veldig fint. 

Musikkmagasinet har avtalt møte med Hårdnes på Parkteateret på Grünerløkka i Oslo, muligens midt i plateselskapets fysiske domene? 
 

Bakgrunnen er at det stadig oftere plinger i innboksen med nyhetsoppdateringer fra «Mother Likes It records».  

Den første utgivelsen på «Mother Likes It records», en CD med Firetop Mountain, kom allerede i 2009. 
 

— I dag er det vel femten artister som er knyttet til selskapet, slår Hårdnes fast, i år slipper vi fem album og en EP. Det er vesentlig mer enn hva vi vanligvis har drevet med, normalt har vi gitt ut en til to plater i året. 

Denne høsten presenterer «Mother Likes It Records» utgivelser med Simen Loe, Label, Charlotte Quale, Unnveig Aas og Lady Friend.  I våres kom debut-EPen til talentfulle Vilde Bye fra Tromsø. 

Fra nyttår er selskapet eid av Anne Mette Hårdnes alene. 
 

— Til å begynne med var ambisjonen egentlig bare å få ut vår egen musikk, men etter hvert har det blitt klart at de fleste musikere først og fremst liker å spille, ikke drive med administrasjon.
 

Det passer Hårdnes godt. Til daglig er hun partner i advokatbyrået  «Forbrukeradvokatene», en av tre partnere og tre ansatte. 

— Navnet på firmaet kan høres ut som om det er noe offentlig, men det altså et privat selskap, vi driver med boligrett. Som partner styrer jeg hverdagen min selv, så det går greit å gjennomføre samtidig med driften av plateselskapet. Strukturen, administreringen av plateselskapet kommer altså fra advokatbakgrunnen, det balanserer fint opp mot det kreative i musikken.
 

Akkurat i det de første bladene begynte å gulne fant postmannen min tida moden for å legge igjen et grønt lite postkort i kassa mi, en forhånds-CD med det for meg da ukjente bandet Lady Friend. 
 

Jeg satte på plata mens jeg var opptatt med noe annet, noen minutter ut i åpningssangen, «My movie», måtte jeg sjekke, hadde jeg i et øyeblikk av uoppmerksomhet puttet en Crosby, Stills & Nash-plate, en Crosby-Nash-plate i spilleren? 

I disse siste fem-seks ukene har Lady Friends debutalbum, med den noe beskjedne tittelen «Songs from the Guesthouse», vært min mest spilte plate. 
 

I bilen, i stua og sist helg under en av platebutikken New Noise´ sine sporadiske «Tre P´er»-tildragelser (Plater, Pils & Pølser) på Aladdin Scene i Halden. 
 

Da musikkens magiske egenskaper slo til for fullt. 

— Folkens, denne plata, debuten til Lady Friend, er virkelig verdt å lytte på. To av sønnene til Terje Engen, Christer og Mats, spiller trommer og bass. Sammen med et godt utvalg av musikere fra Kåre & the Cavemen, Euroboys og Bigbang og ho som synger i Sweetheart, Anne Mette Hårdnes. Bare hør her!
 

Akkurat samtidig kommer nettopp Terje Engen, Norges eneste egentlige plateselskapslegende (og Musikkmagasinet-spaltist), spaserende, sedvanlig høylytt, inn gjennom døra. 
 

På besøk i Halden fra sitt normale tilholdssted i Bulgaria for første gang på svært mange år. 

— Dette er ikke mulig, Terje, hvordan henger dette sammen?

Tilbake på Parkteateret kan Hårdnes fortelle at hun fra tid til annen søker plateselskapsråd hos Terje Engen, siden hun er samboer med Christer Engen.

Selv om Anne Mette utdannet seg jurist, var den opprinnelige planen da hun vokste opp på Moelven å bli klassisk pianist. 

— Men jeg fant raskt ut at det var et for trangt nåløye.
 

— Lady Friend startet egentlig som et soloprosjekt. Men det utviklet seg etter hvert til et band, med store bidrag fra Christer og Mats og sanger/ gitarist Magnus Jacobsen fra Label. De forstod helt hvor jeg ville hen. Det er morsomt å høre brødrene snakke sammen om musikk, de har sitt eget språk, sin egen måte å kommunisere på.  
 

Alle sangene på plata er skrevet av Anne Mette. Men hun legger ikke skjul på hvem som er den store inspiratoren, David Crosby.

—  Crosby har alltid vært det store forbildet, så det gjør meg bare stolt når du sier at musikken på plata minner deg om Crosby, Stills & Nash. 
 

Bandnavnet, Lady Friend, har da også sin opprinnelse langt tilbake i David Crosbys historie. «Lady Friend» var faktisk den eneste Crosby-skrevne sangen som ble sluppet som singel a-side med The Byrds, tilbake i 1967. 
 

Da singelen floppet, og notorisk storkjefta Crosby samme sommeren hadde stilt opp sammen med Buffalo Springfield på mytiske Monterey Pop, var begeret fullt for The Byrds-medlemmene Roger McGuinn og Chris Hillman, som sparket Crosby. Dermed ble også «Lady Friend» kuttet ut fra albumet «The Notorius Byrd Brothers» (1968). 
 

«Lady Friend» ble senere covret av Flamin´ Groovies og The Posies, og dukket opp som bonuskutt på CD-gjenutgivelsen av albumet «Younger than Yesterday» i 1996. 
 

Nå altså gitt ytterligere en runde i manesjen som navn på et band som garantert kommer til å gjøre seg bemerket i det norske musikklandskapet i månedene fremover.
 

— Siden Christer og Mats kjenner alle disse gitaristene fra Kåre & the Cavemen, Euroboys og Bigbang, så hadde vi luksusen å invitere inn Knut Schreiner, Trond Mjøen og Øystein Greni på enkelte av sangene. Knut Schreiner spiller «måkeskrik»-gitaren på «The Story». 

Som et hvert ensemble med den rette innsikten har Lady Friend også med seg en pedal steel gitarist der det passer seg; Stian Jørgen Sveen, til daglig i Lucky Lips. Men også artist på egen hånd, med synthicana under artistnavnet SJ Sveen (også på Mother Likes It). 

Planen er at Lady Friend skal ut å spille konserter i kjølvannet av plateutgivelsen og at Fredrik Eilertsen, med bakgrunn i Captain Walker og Bowie tribute-bandet The Goon Squad, skal fylle rollene som alle disse gitaristene fra plata!
 

bottom of page