Tedeschi Trucks Band - Signs (Fantasy)

Endelig kommer de til hovedstaden, storbandet som det siste tiåret har fløyet flagget for  sørstatsrock og ekspansiv soul og r´n´b med en glød som fantes den gang denne musikken var ung og banebrytende. Tedeschi Trucks Band teller hele tolv musikere, inkludert blåsere og ekstra sangere og frontes av ekteparet Susan Tedeschi og Derek Trucks. Sistnevnte har sørstatsrockens dypeste blodlinje som nevø av Allman Brother Butch Trucks og som gitarist i Allman Brothers fra unge år (19) og frem til bandets siste konsert på Beacon Theatre i New York i 2014.

Etter en rekke album på hver sin front fusjonerte Tedeschi og Trucks med det overlegne albumet «Revelator» i 2011. Siden den gang har det nå kommet tre studioalbum og, selvfølgelig, to liveplater, denne musikkens essensielle øvelse. I 2013 spilte Tedeschi Trucks Band sin første og eneste norgeskonsert, på Notodden Blues. Made my musical summer.

Tedeschi Trucks Band har base i Jacksonville, Florida, der de har sitt eget Swamp Raga studio, hvor de har laget denne plata sammen med produsent Jim Scott (Rolling Stones, Tom Petty). Sannsynligvis har de ikke langt å kjøre til havet og inspirasjonen for det flotte platecoveret.

Ekteparet er klare på at sangene på «Signs» er skapt under særdeles triste og utfordrende omstendigheter, både på det private og politiske planet.

Siden utgivelsen av bandets forrige studioalbum har både onkel Butch og broder Gregg Allman gått bort (begge i 2017). I tillegg har de mistet mentorer og inspiratorer som Leon Russell og Col. Bruce Hampton.

I 2015 var Tedeschi Trucks Band bandet som sammen Leon Russell (og Dave Mason, Chris Robinson og Rita Coolidge) feiret den mytiske turnéen «Mad Dogs and Englishmen» på festivalen Lock´n. «Mad Dogs» var direkte inspirasjon for Tedeschi Trucks Bands størrelse og sound.

Col. Bruce Hampton var sørstats-originalen som spilte med Zappa på 60-tallet og som skal ha utgitt det som beskrives som Columbia records nest dårligst selgende plate noensinne, «Music to eat» med Hampton Grease Band i 1971.

I 2017 var Tedeschi Trucks Band blant mange sørstatsmusikere samlet på Fox Theatre i Atlanta, Georgia og feiret Hamptons 70-årsdag. Der Hampton døde på scenen! Den akustiske avslutningslåten her, «The ending», har denne hendelsen som fundament.

Sangen «Shame» løfter blikket til den politiske situasjonen i USA, med tekstlinjer som «..poisoning the well..» og «..murdering the truth..».

Men Tedeschi Trucks Bands musikk har sine røtter i gospelmusikken, et springbrett til trua på at det alltid finnes lys i alle typer tunneler.

Slik starter «Signs» på en optimistisk tone, med tittelkuttet, «Signs (high times)», en supercatchy møkkete funk groove, en demarkering mot tidas rådende gossamer-r´n´b. Tedeschi og Trucks veksler på sangen og Dereks patentere Gibson SG slidetoner er prominent på plass.

Susan Tedeschi vokser stadig som vokalist, og makter å lade sanger som «I´m gonna be there» (med flotte strykere), «Walk through life» og «Strength that remain» med både ydmykhet, empati og ubøyelig styrke.

For oss som tror at musikken er livbøya i en stadig mer ustabil verden.