Randi Tytingvåg Trio

- The Light you need exists (Kirkelig Kulturverksted)

Det første du hører når du setter på det nye albumet til Randi Tytingvåg Trio, hennes sjuende siden debuten med Heavenly Attack i 2004, er verset «Dance with your heart/ And your body will follow/ Everything else is useless and hollow».

Sangen heter «Dance» og er skrevet av Tytingsvåg i samarbeid med den prisbelønte lyrikeren Helge Torvund, som også har en spalte her i Klassekampen. (Torvund skrev teksten til Bjørn Eidsvågs hit «Nede for telling» i 2010).

Tytingvåg har altså lykkes med å dra Torvund over på den engelskspråkelige banehalvdelen!

Undertegnede får umiddelbart en følelse av Leonard Cohen av nettopp «The Dance», det melodiske, det lavmælte uttrykket drevet av akustiske instrumenter, først og fremst de to andre i Trioen, Dag Vagle og Erlend E. Aasland, er noe Leonard kunne ha etterlatt seg på en demo.

Tittelen på albumet, The Light you need exists, kan kanskje sies å være beslektet med det velkjente Cohen-sitatet fra sangen «Anthem»; «There´s a crack in everything, that´s how the light gets in».

Men der Cohen ofte var sterkt tvilende til vår evne til anstendighet og mellommenneskelig forståelse, har Tytingvåg og Torvund en annen målsetting med sangene på The Light you need exists.

Den røde tråden her er å fremme en lysere livsanskuelse, aller tydeligst i sangen «Heliotropic» som er en betegnelse fra planteverdenen, blomster som vender seg mot sola for å suge opp mest mulig energi, «I am heliotropic, I am leaning towards the sun».

Tytingvågs stemme er skreddersydd for soundet de kaller «norwegicana», en svært veklingende fusjon av folk, stringbandmusikk og en touch jazz. Det er gitarer, mandoliner og banjoer i rikt utvalg, hjulpet av gjestene Knut Reiersrud på resonator og steel-gitar, Nils Økland på fele og Hardingfele og Sigbjørn Apeland på pumpeorgel. Selvfølgelig hører vi når Randi slipper Rita Eriksen til ved mikrofonen.

Produsent Erik Hillestad har spilt inn i Kulturkirken Jakob, lydbildet er så organisk og friskt at du aldri gjetter at bilene står i kø i Hausmannsgata utenfor.