KOMMENTAR TIL OPPROP MOT YTRINGSFRIHETSKOMMISJONEN

Det var med stor undring at Norsk Americana Forum var vitne til at femten norske kunstnerorganisasjoner ga sin støtte til Norske Dansekunstneres opprop mot Ytringsfrihetskommisjonen. Blant de femten var også tre musikk/ musikerorganisasjoner; Gramart, Norsk Komponistforening og NOPA.

 

Norsk Americana Forum har som formål å fremme americana-musikken i Norge, på vegne av musikere, låtskrivere, konsert- og festival-arrangører, produsenter, utgivere og andre som har et spesielt forhold til denne musikken.

 

Americana-musikken er en stolt musikktradisjon som har telt en rekke utøvere som har skrevet sanger og musikk som har vært forsøkt sensurert og forbydd. Eller som har stått for standpunkter som har vært provoserende for større eller mindre deler av befolkningen. Vi nevner artister som Woody Guthrie, Pete Seeger, Bob Dylan og Steve Earle.

 

Americana-musikken er altså godt kjent med den essensielle betydningen av ytringsfrihet når det kommer til å gi utrykk for upopulære meninger.

 

Vi er av den oppfatningen at musikken, eller kunsten generelt, ikke skal bidra til å innskrenke ytringsfriheten, ved å initiere eller true med scenenekt og andre ekskluderende tiltak.

 

Norsk Americana Forum tar like selvfølgelig avstand fra hatefulle ytringer, trusler og netthets, uansett hvem det måtte ramme.

 

Uten en velfungerende ytringsfrihet vil man raskt stå igjen igjen med det uløselige spørsmålet; Hvem skal bestemme hvem som skal nektes å opptre, fremføre og formidle?

 

STYRET I NORSK AMERICANA FORUM

Skjermbilde 2021-07-13 kl. 21.18.33.png