Malin Pettersen- Alonesome (Die with your boots on)

Alonesome.jpg

De siste par-tre årene har Malin Pettersen seilt opp som troppsfører for den nye generasjonen norske americana-artister. 

Ikke bare har Malin eget americana-radioprogram, «Kåbbai», på NRKs kanal P13, hun har sitt eget band, Lucky Lips, som i fjor samarbeidet på den meget vellykkede sjanger-utvidende plata Perfect Stranger med blues-rock-gitaristen Amund Maarud, hun har også kickstartet sin solokarriere med å hente hjem en Spellemannpris i countryklassen for sitt debutalbum, References pt. 1. 

 

References pt. 1 er også en plate som effektivt søker å utvide hva Americana kan være. Denne trangen til å ikke la seg begrense av forventninger og konvensjoner har også bidratt til at Malin har fått oppmerksomhet der det vesentligste laboratoriet for nettopp den slags befinner seg, på den østre sida av elva i Nashville, Tennessee.

 

Malin farter stadig vekk til Music City, nå USAs mest kreative musikksenter, hvor hun opptrer på klubbscenene og visstnok har spilt inn plata som tar mål av seg til å følge opp References pt. 1. 

I mellomtida tar hun en råsjans, ja faktisk, fallhøyden er stor for denne typen plater, helt nedstrippede, bare med stemme og kassegitar. Gudene skal vite at jeg har slitt med å holde oppmerksomheten oppe gjennom plater og konserter der artister har fått for seg at ti-femten akustiske, likelydende sanger på stripe er akkurat det publikum trenger. 

Det finnes dem som også tror at det å spille akustisk, «unplugged» som det het i svunne MTV-tider, er ensbetydende med at musikken som blir fremført er «ærlig». 

La oss en gang for alle pensjonere betegnelsen «ærlig» i musikksammenheng, den hører hjemme på floskeldynga. 

Men, Malin Pettersen kommer ned på beina med sitt talende «Alonesome»-prosjekt, et minialbum med seks sanger der faktisk melodiøsitet og fin vokalvariasjon bærer. 

Malin har vokst opp med en countryspillende far, og har virkelig countryfrasering under huden. På den avsluttende valsen (?), «Get you back again»  synger hun som en KD Lang, en av den moderne countrymusikkens største vokal-stilister. 

Det er også snedig at hun har skapt et engelsk ny-ord med «Alonesome», en fusjon av «Alone» og «Lonesome» som kanskje finner veien til en Merriam-Webster-ordbok en dag? 

Uansett, jeg hører gjerne disse tekstene og melodiene arrangert for et band på et senere tidspunkt, de fortjener gjennomgående å bli kalt «sanger», gode sanger.  Slike som Malin Pettersen stolt kan ha navnet sitt i klamme under.