LOUIEN - Drømmen er i Live

 - Jeg liker depressiv musikk, ler Live Miranda Solberg, som så langt først og fremst har vært kjent for norske musikkfans for sin deltakelse i bandet Silver Lining.

Silver Lining er ensemblet som Live deler med de to andre sangerne/ låtskriverne Stine Andreassen  (The Northern Belle) og Halvor Falck Johansen. De albumdebuterte i 2018 og dukker opp på norske klubber som en neo-versjon av Crosby, Stills & Nash med tre veldig distinkte stemmer og evnen til å synge vakkert sammen. Og ja, Silver Lining fortsetter selv om alle medlemmene er aktive også hver på sin kant.

Det har likevel lenge gått rykter om musikken som Live lager på egenhånd, under artistsnavnet Louien og på fredag kom endelig plata. Ni gjennomarbeidede sanger skrevet av Live, musikk som befinner seg på distinkt avstand fra musikken til Silver Lining.

- Det er viktig å understreke at None of My Words ikke er en countryplate, slår Live fast, - jeg elsker country, men får utløp for den interessen med Silver Lining.

Louien-navnet har Live lånt av mora si, som heter Louise, men alltid har hatt klengenavnet Louien. 

 

- Jeg så aldri for meg at jeg at jeg skulle skrive en hel plate om sorg, forteller Live, - men faren min ble syk og døde etter tre år. Det var veldig sjokkerende for oss i familien, han ble bare 53 år gammel og hadde så mye ugjort. Han var utøvende kunstner, skuespiller hele livet. Han var svært skeptisk til at jeg skulle følge etter ham rent yrkesmessig, med musikken. Han visste hvor tøft det er å livnære seg som kunstner, men jeg tror at han likevel ville blitt veldig fornøyd for at jeg fikk til å gi ut plate. Faren min hadde en fantastisk fin stemme, han sang hovedroller i mange musicals.

 

- Foreldrene mine var skilt, så da vi var hos pappa, tilbrakte vi helgene på teateret. Vi kunne forestillingene utenat. Jeg har fire søsken, men det er bare en av dem som jeg deler både mor og far med.. er eldst. Jeg får bare støtte fra alle kanter, det er veldig åpenhet for å drive med kunst i familien. Som fortalt her i Klassekampen i forrige uke, er det søstera mi, Aurora, som har malt bildet som pryder coveret på plata . Jeg synes at jeg har hatt en kul og annerledes oppvekst. Sitter i garderoben og plutselig kommer det inn en fyr i ulvekostyme og lurer på hva klokka er.

 

- Mot slutten av livet til pappa hadde vi mange fine samtaler, nesten intellektuelle om teaterkunst og formidling. Han hadde jo gått på skole og lært det. Han hadde masse notatbøker med tanker om det å formidle, nå ut til andre mennesker. 

 

Mora og faren til Live møttes i Stavanger da faren kom dit for å jobbe på Rogaland teater.

 

- Mora mi, som lever i beste velgående, er skredder. Til å begynne med sydde hun privat for folk og i en systue, men har lenge jobbet med å sy kostymer på Operaen i Oslo. Hun har faktisk begynt å sy ting for meg også, som jeg kan bruke på scena..

         

  Live har tatt med seg Silver Lining-kollega Halvor Falck Johansen på et par av sangene på plata, på fem av sangene får hun vokalharmoni-hjelp at Signe Marie Rustad og Kristine Marie Aasvang, sistnevnte fra Secret Sound of Dreamwalkers. Med på vokallaget er også Einar Kaupang fra «Frihets-rockbandet» Dig Deeper. 

 

- Koringer er veldig viktig for meg, understreker Live.

           

Veldig distinkt tilstede på store deler av plata er en trio av cellister; Kaja Fjellberg Pettersen, Gregor Riddell og Ingeborg Torvanger.

 

- De var produsent Øyvind Røsrud som foreslo at vi skulle prøve å arrangere for bare celloer, så vi fikk Kaja Fjellberg til å gjøre det. Cello har alltid betydd mye for meg, og jeg synes det kler denne plata veldig godt.

           

Live har spilt musikk siden hun var 7-8 år. Fiolin og piano til å begynne med, men hun plukket opp gitaren da hun var seksten.

 

- Det var kjæresten til mamma som tok med seg en gitar inn i huset, men jeg har lært meg alt selv. Siden pianoet stod i stua, så var gitaren en mulighet til å holde på helt for seg selv. På den tida hadde jeg begynt å oppdage folk og country, Neil Young..Joni Mitchell hadde jeg fått inn fra mamma, hørte ekstremt mye på Blue..Etter hvert Led Zeppelin, begynte på videregående og prøvde å være kul. Hadde egentlig bare hørt på pop og r´n´b. Tvang meg til å høre på Zeppelin og Jimi Hendrix, og etter hvert fant jeg ut av det. På samme tida fant jeg fram til Madrugada, Sivert Høyem, Tom Petty..I 2012 så jeg Robert Plant spille på Telluride Bluegrass festival i USA, og ble veldig imponert av hvor raus han var mot musikerne sine, han sto i bakgrunnen og lot musikerne få vise seg frem. Selv om det er han som er den store rockestjerna..

Live er nøye med å gi produsent Øyvind Røsrud kreditt for at None of my words har blitt akkurat slik hun ønsket at den skulle bli. Røsrud har sitt eget studio i Oslo, Brageveien studio, og har jobbet med blant andre Siri Nilsen, Hanne Kolstø på alle hennes plater og Atlanter.

Louien skal ha slippkonsert for albumet på Krøsset i Oslo 9.oktober.

- Da blir vi alt for mange på scena, ler Live, - men utover det kommer jeg til å turnere både alene, i duo sammen med Halvor Falck Johansen og innimellom i et trioformat med bass og trommer. Musikken på plata er jo litt produsert, jeg liker at det er forskjell på det og liveuttrykket. 

 

- Halvor er  nok min soul-mate musikalsk, jeg fant nettopp ut at vi har samarbeidet i ti år.

         

Tidligere i september ble Louiens musikk trukket frem av Americana Music Association i deres ukentlige nyhets-skriv, en refleksjon av at den unge norske americana-musikken omfattes med stadig større oppmerksomhet i Music City USA.

 

- Jeg fikk helt bakoversveis, de delte sangen min på Instagram også, på Insta-stories. Det var dødskult.