Los Lobos redder jula

Forrige søndag satt jeg sammen med gode venner og spiste frokost på den meksikanske restauranten Cisco´s på East 6th street i Austin, Texas. På menyen, som alltid, stedets legendariske «migas», en rett som i følge myten kan kurere fyllesjuke.

            Cisco´s ble startet av Rudy Cisneros i 1950, og da jeg bodde i Austin på midten av 1990-tallet, satt Rudy alltid ved det runde bordet på et av de to bakrommene på den funky restauranten og hilste folk velkommen. Ved siden av en jamn strøm av «regulares», gjester som president Lyndon Johnson, erkebiskop Desmond Tutu, CBS-ankeret Walter Cronkite og ofte, Willie Nelson. Ciscos er Willies favoritt frokost-sted i Austin.

            I februar fikk det over hundre år gamle lyseblå bygget til Cisco´s status som verneverdig av Austin by. Et nytt eierselskap har kjøpt restauranten av Cisneros-familien og garanterer «migas» og «huevos rancheros» inn i fremtiden.

            Det var Steve Berlin, saksofonist og pianist i Los Lobos, som i 1986 tok meg med til Cisco´s for første gang, etter en lang kveld lenger vest på 6th street, der han hadde jammet seg fra klubb til klubb.

            Denne november-søndagen, fortsatt varm som en god norsk sommer, er det vanskelig å se om Cisco´s er spesielt pyntet til jul, kaoset av mementos på veggene undrar seg den slags observasjoner, julepynt fra 1960-tallet kan meget vel «gjemme» seg mellom en mengde bilder av Rudy & Willie.

            Men jeg hører en ny versjon av en av tidenes mest spilte julesanger, José Felicianos «Feliz Navidad», over anlegget. Den vugger av gårde, fremført med originale meksikanske folkemusikkinstrumenter som güiro, requinto jarocho, jarana og guitarrón og et kor som høres ut som om de har smakt godt på både Dos Xs øl og Patrón tequila.

            Jeg kjenner igjen musikken, uten å ha hørt akkurat denne versjonen av «Feliz Navidad» før. Uttrykket er så distinkt, det kan bare dreie seg om Los Lobos del este de Los Angeles. Los Lobos, som på sitt debutalbum fra 1978 kalte seg «Just another band from East LA».

            Nå, over førti år senere, er det ugjenkallelig bevist, Los Lobos er på ingen måte bare nok et band fra østsida av Los Angeles, fra barrioen. De er derimot en veritabel meksikansk-amerikansk musikkinstitusjon som gjennom en mengde egne plateutgivelser, tusenvis av konserter over hele verden og bidrag på Paul Simons Graceland, soundtracket til filmen La Bamba og tributeplater til Richard Thompson, Grateful Dead, Johnny Thunders, Buddy Holly, Fats Domino og Doug Sahm, har sementert sin plass i rockhistorien med skuddsikker integritet.

            Selvfølgelig kommer Los Lobos rullende ned East LA-avenyen med en fantastisk juleplate, Llego Navidad (Jula er ankommet), akkurat i tide til å redde oss fra å knekke sammen under enda en av avspilling av norske-julas eneste sang, Chris Reas nå fullstendig nedkjørte «Driving home for Christmas».

            Los Lobos David Hidalgo har vært med å redde julemusikken en gang tidligere. Da han spilte trekkspill, gitar, mandolin og fele på Bob Dylans juleplate, Chrismas in the Heart (2009). Sjekk ut videoen til «Must be Santa» herfra.

            Sammen med sin låtskriverpartner, Louie Pérez, har Hidalgo skrevet en ny julesang til Llego Navidad. En nydelig ballade, «Christmas and you», som nok en gang viser hvilken formidabel soulsanger Hidalgo er.

            Mesteparten av musikken på Llego Navidad er hentet fra den store latinske musikkhistorien som Los Lobos er stolte videreførere av, med unntak av «Feliz Navidad» har du neppe hørt dette før. Det handler om juleversjonen av bandets utrolige folk-plate La Pistola y Corazón fra 1988.

            Og, ringen sluttes tilbake til Cisco´s med en sprakende trekkspillende versjon av Freddy Fenders «It´s Christmas time in Texas».