Judy Collins - Jonas Fjeld with Special Guests Chatham County Line - Winter Stories (Vox Records/ Wildflower)

Winter Stories.jpg

I en alder av 80 er den amerikanske sangerinnen/ låtskriveren Judy Collins inne i en svært god periode, for to år siden lyktes hun med å få med Stephen Stills på ny kreativitet med duo-albumet Everybody knows. 

I februar i år reiste hun til studioet Echo Mountain, en konvertert kirke, i Asheville, North Carolina sammen med norsk americana grand not so old man Jonas Fjeld og hans foretrukne bluesgrass-medmusikanter i Chatham County Line. Målet var å hygge seg rundt mikrofoner og peis med et knippe historier, noen nye og noen velkjente. 

Da Judy Collins debuterte i 1961 med albumet Maid of constant Sorrow, var det midt i den store folkæraen; «traditionals», gamle sanger, var det store. 

Men det tok ikke langt tid før Collins ble kjent som en artist med utsøkt nese for kontemporære låtskrivere; Dylan, Guthrie, Tom Paxton, Fred Neil og etter hvert både Joni Mitchell og Leonard Cohen.  

Collins gjorde Cohens «Dress rehearsel rag» i 1966, og skal ha vært den som overbeviste poeten/ forfatteren om å stole på sin egen «golden voice». På et av sine beste album, Wildflowers (67), gjorde Collins tre Cohen-sanger og Mitchells «Both sides now». Albumet nådde femteplass på Billboard, «Both sides now» var en Top 10 hit og skaffet Collins en Grammy for «Best Folk Performer». 

Jonas Fjeld har samarbeidet med Chatham County Line, fra Raleigh, North Carolina, siden konsertplata Amerikabesøk i 2007 og de har deretter sammen laget Spellemannpris-nominerte Brother of Song (2009) og Western Harmonies (2013).

Winter Stories inneholder elleve sanger, løst sammenbundet av tida vi er på vei inn i. Et tema der man kanskje kan si at Jonas Fjeld bringer en naturlig autoritet til «forhandlingene», sangen han og Ole Paus skrev i 1989, «Engler i sneen» (senere med engelsk tekst av Eric Andersen) later ikke til å smelte bort med det første. Her er den nok en gang en flott sentral sang, der Fjeld og Collins veksler på å synge norsk og engelsk, til et tilbakelent komp med nydelig lap-steel. 

Collins har med seg egne «The Blizzard», «Fallow way» og «Mountain Girl», alle showcases for hennes fortsatt imponerende klare og velklingende stemme. 

Platas høydepunkt kan være ensemblets tolkning av Jimmy Webbs evige «Higwayman», der Chathams veltempererte akustikk, forsterket av Collins faste pianist, Russell Walden, legger fundamentet for en stor vokalinssats fra Collins. 

Winter Stories er lett den beste musikalske nøringsveden et voksent publikum kan ønske seg denne sesongen. 


Fotnote: Judy Collins, Jonas Fjeld & Chatham County Line er midt i en USA-turné, i går spilte de på Wilbur Theatre i Boston, 5. februar starter de en Norges-turné i Ibsenhuset i Skien og runder av med to kvelder i Drammen teater.