John Moreland - Birds in the Ceiling (Old Omens/Thirty Tigers)
johnmoreland_bird-in-the-ceiling.jpg
Tidal.png

Det er to år siden Texas/ Oklahoma sanger/ låtskriver John Moreland slapp sitt forrige album, det utmerkede «LP5». 

    Det er vel like greit at denne ikke heter «LP6». Tilsvarende ugreit er det at Moreland ikke har sendt med tekst-ark til «Birds in the Ceiling». Fordi Moreland skriver svært gode tekster, som det er verdt å kjøre inn til siden av veien og parkere for å følge ordentlig med på. 

    Moreland forteller meningsfylte historier om det landet han er i født i, denne gangen renner fortvilelsen over over det kaoset, den faenskapen, den splittelsen som svindleren og landsforræderen Donald Trump har skapt, og tragisk, fortsetter å forårsake.

    Men aller først, jeg må gjenta min egen John Moreland-historie (Det kommer jeg til å gjøre hver gang jeg skriver om ham). 

    I 2013 hadde jeg fanget opp navnet hans, gått inn på hjemmesida hans og bestilt den nyeste plata, «In the Throes». Det tok lang tid før den dukket opp i postkassa. Da med en personlig beklagelse fra Moreland, som hadde hatt supply-line utfordringer i sin en-manns plateselskap-operasjon. 

Men «In the throes» var verdt ventetiden. Den er fortsatt den beste Bruce Springsteen-plata Bruce ikke har laget på tre (fire) tiår. Sjekk den ut i dag, ha den gjerne med på øret når Bruce kommer til Voldsløkka neste sommer.  

    Moreland samarbeider enda en gang med produsenten Matt Pence. Det innebærer at vi gjennomgående hører Morelands sørgmodige stemme, hans kassegitar og samplinger og trommemaskiner, Bonnie Whitmores bass, John Abneys piano. 

    Det låter altså spagat mellom det elektroniske og akustiske og det funker fortsatt.

Forklaringen er nettopp den at Moreland både har et hjerte og en evne og et talent. 

    Åpningskuttet, «Ugly faces» forteller om et landskap som er dominert av kjøpesentre spredd ut under en solsvidd himmel. Det Tulsa, Oklahoma han lever i. Der folk  eksisterer foran TV-apparatene sine. 

«Lion´s den» synes å være en personlig opplevelse der steder som Stockholm og Malmø nevnes.  

    «Claim your prize» henvender seg til alle Trump-tilhengerne. Marinert i «delusion» og «drugs». «Fear and anger, waves and waves of grief.» 

Det er direkte og nådeløst; «Your hero´s a thief», «I told you the truth, you told me it was treason».  

Det beint frem fengende refrenget; «Come on down and claim your prize, nothing is like they advertised, no-one makes it out alive».

Videre; «The lies you try to tell yourself to feel ok come at someone else’s  price.» 

    Moreland har fingeren på den ustabile amerikanske pulsen og han har stemmen som formidler den direktesendte tragedien med tilbakeholdent patos.