John Moreland: LP5 

(Old Omens/Thirty Tigers)

Hm... John Moreland er både åpenbart, og mer subtilt, The Big Deal. 

Et sedvanlig over-utsolgt Sentrum Scene var på ingen måte forberedt på det som ventet dem en kald januardag i 2016, da John Moreland gjorde sin første Norges-konsert som oppvarmer for Jason Isbell og hans band, The 400 Unit. 

            Men det tok ikke mange sekundene inn i den første sangen før publikums summing stilnet og de fleste forstod at den store mannen som satt på en stol på scena sang usedvanlige sanger med en lavmælt intensitet som traff hjertene våre som emosjonelle piler. 

Han hadde med seg tre album i bagasjen, jeg kjøpte 2013-albumet In the Throes direkte av Moreland selv, som la ved en lapp som beklaget at jeg måtte vente noen uker på den fordi han selv ventet på et nytt opplag. Sommeren 2013 tenkte jeg at In the Throes var det beste Bruce Springsteen-albumet jeg hadde hørt på mange år. 

            I årene som har gått siden Sentrum Scene har John Moreland sluppet ytterligere et album, Big Bad Luv (2017), tittelen en vri på Big Bad Love,1990-novellesamlingen til forfatteren Larry Brown. 

            I likhet med Brown, som døde i 2004, bare 53 år gammel, har Moreland et godt håndlag med ord, a way with words, som de ville si det i hans hjemby, Tulsa, Oklahoma. Hør bare her hvordan den første sangen, «Harder dreams»,  på dette nye albumet starter; «All the gods are watching wars on television, placing their bets and telling jokes about religion..» Senere i samme sang stiller Moreland spørsmålet «Is the truth a work of fiction?»

            Så, når det kommer til John Moreland, er det bare å følge John Coltranes gamle råd til sine medmusikanter når de surmulet om at han lyttet til country, «Listen to words, man!»

            Det er ekstra avgjørende denne gangen, for LP5, er laget med andre virkemidler enn tidligere Moreland-plater. Sammen med produsenten Matt Pence (Nikki Lane, Paul Cauthen) har han latt loops og trommemaskiner være fundamentet, uten at han har pakket vekk sin trofaste kassegitar. 

            Moreland har forklart den noe overraskende produksjons-retningen med at han var lei måten han hadde laget de foregående platene på, og trengte å gjøre en vri for å få spiriten opp til å lage en ny plate. Dessuten understreker han at han har bakgrunn i hip-hop. Legg til at han, som mange av sin generasjon, startet i punk og hardcoreband. 

            Moreland, som ble født i Texas, så folk-lyset da han hørte texaner Steve Earles «Rich man´s war» fra 2004-albumet The Revolution starts now. Derfra ble han selvfølgelig smittet av texanerne Townes van Zandt og Guy Clark. 

            Med sanger som «A thought is just a passing train», «I´m learning how to tell myself the truth» og «I always let you burn me to the ground», stinne av kloke erkjennelser og poetiske formuleringer, fremført med karakteristisk lett sår stemme, kommer LP5 til å finne veien til hjertene som åpnet seg i 2016.