JANNE HEA - LOST IN TIME (Vestkyst Records)

Lost in Time.png

Fotografiet på coveret til Janne Heas andre album, oppfølger til den Spellemannpris-nominerte debuten Wishing Well fra 2014, viser et småbruk vinterstid. Fargetonene i bildet bidrar til at det er vanskelig å si når bildet er tatt, et klart retropreg. Definitivt «Lost in Time». 

Janne Hea er bosatt i skogen i Östervallskog i Värmland i Sverige, kanskje i huset på bildet, men hun er opprinnelig fra Hadeland. 

Innspillingene til Lost in Time har dog funnet sted i Oslo, i Prøvesal 4 i Det Norske Teateret og er produsert av gitaristen Øyvind Blomstrøm, kjent fra sin tid i rockbandet El Cuero og samarbeid med Monica Heldal.

Janne Heas stemme skinner klart og tydelig tvers igjennom de åtte sangene, alle skrevet av Hea selv, flere av dem refleksjoner rundt ungt voksenliv, «Too late» handler om at erkjennelsen av at kjærlighetsforhold var bra, verdt å ta vare på, kommer for sent. 

Tittelkuttet og «Too late» er strippet ned til stemme og forsiktig gitarkomp. Først på «The Horizon» melder hele ensemblet seg på, fortsatt begrenset til felespiller Mari Skeie Ljones, gitarist Mats Raknerud og Blomstrøm, som bidrar med gitarer, bass, minimale trommer, mandolin og pedal steel. 

Janne Heas melankolske uttrykk sier mye om hvilken innflytelse Gillian Welch har hatt på den generasjonen norske country/ folk/ americana-sangerinner som Hea tilhører. «Truth be told» bygger seg sakte og dramatisk opp, Ljones Hardanger-fele tydeliggjør hvor kort avstand det kan være fra norske daler og norsk tradisjonsmusikk til de amerikanske Appalachene. 

«Carpenter´s Wife» løfter tempoet en touch, vokalharmonier, fele og pedal steel bidrar til det nærmeste denne plata beveger seg mot en popsang. 

Nydelige «Seven Minutes» runder av med en historie om ei jente som stikker seg ut, er tøffere, og penere, en alle andre, «..she acted twenty two when we were in our teens..» En historie som ikke ender godt, «It´s the opposite of glory, some people should never be friends». En lang gitarcoda lar mysteriet bli liggende. Hea og venner lukker døra til det snødekte huset.