top of page
Various Artists: Highway Butterfly: The Songs of Neal Casal
(Neal Casal Foundation)
Skjermbilde 2022-02-04 kl. 13.18.35.png
Tidal.png

Det er ikke mulig å tenke seg en kjipere årsak til denne antologien eksistens. Samtidig, et overlegent resultat.

            Grunnen til at 41 artister har gjort versjoner av sangene til den amerikanske gitaristen/ sangeren/ låtskriveren/ fotografen Neal Casal, er det faktum at Casal tok livet av seg 26. august 2019, femti år gammel.

            Da var det halvannet år siden den siste gangen Casal besøkte Norge, som gitarist i Chris Robinson Brotherhood.

            Men det var heldigvis klart allerede mens Neil Casal var i live at han var usedvanlig godt likt menneske, ved siden av å være svært respektert både som musiker og kunstfotograf.

            Det sier det som trengs å sies om hans enorme kontaktflate og standing at denne plata inneholder bidrag fra et oppsiktvekkende bredt spekter av artister, både i alder og uttrykk.

            Jeg hadde gleden av å tilbringe en hel dag med Casal i Oslo på 1990-tallet, jeg tror det må ha vært etter utgivelsen av den andre soloplata hans, «Rain, Wind and Speed» i 1996.

Casal gjorde en solokonsert på Gamla i Oslo som jeg promoterte, og jeg hadde oppdraget med å kjøre ham til og fra hotell og spillested.

Min generelle erfaring fra denne perioden var at artister kunne være stressende å ha med å gjøre som promotor, en forståelig refleksjon av all usikkerheten knyttet til det å være omreisende musiker på klubbnivået. Ville alt som var avtalt være på plass; lyd, mat, drikke i garderoben?

Minnet av Neal Casal stikker seg ut som en svært behagelig opplevelse med en ensom fyr.

            Mitt absolutte motiv for å booke ham var den storveies debutplata fra 1994, «Fade Away Diamond Time», produsert av multi-Grammy-vinner Jim Scott (Wilco, Tedeschi Trucks Band). Nå på plass i hylla mi i dobbel deluxe vinyl-utgave.

             Halvparten av sangene fra denne plata er å finne på «Highaway Butterfly».                      

 

Neal Casal var opprinnelig fra New Jersey og startet sin musikerkarriere i 1988 som tjueårig gitarist i Florida sørstats/ hardrockbandet Blackfoot. Da han sluttet i Blackfoot begynte han arbeidet med «Fade Away Diamond Time». Han rakk å lage tolv album under eget navn, det siste, «Sweeter the Distance», kom i 2011.

            Da hadde han vært gjennom et lengre løp med Ryan Adams´ Cardinals, tre album med bandet Hazy Malaze og bidrag på en mengde plater med bl.a. Shooter Jennings, Grateful Deads Phil Lesh, Lucinda Williams, The Jayhawks og Amanda Shires.

            Deretter «supergruppa» Hard Working Americans med Todd Snider, Dave Schools og Duane Trucks (lillebror av Derek Trucks) fra Widespread Panic, og fra 2011 hele elleve studio og livealbum med Chris Robinson Brotherhood.

På fritida; The Skiffle Players (med Cass McCombs), Gospelbeach (med Beachwood Sparks-medlemmer) og instrumentalbandet Circles Around the Sun, som oppstod for å lage pausemusikk til Grateful Deads fem farvel-show i 2015.

            «Highway Butterfly» teller 50/50 kjente og relativt ukjente navn fra amerikansk rock og americana.

Steve Earle gjør tittelkutttet, en sang Casal skrev i 1997, da Earles gode venn Townes van Zandt gikk bort.

            Det er også flott å høre Aaron Lee Tasjan, Marcus King, Hiss Golden Messenger, Phil Lesh, Jonathan Wilson, Tedeschi & Trucks, Shooter Jennings, Bob Weir, J Masics, Warren Haynes, Allman Betts Band og  countrysangeren Zephania O´ Hora (Casals siste produsent-klient). Alle høres ut som om dette er noe de har lagt sjela si i. Åpenbart handler det ikke om å covre lavthengende frukt i form av bankers hits.

            Leslie Mendelson, Puss n´ Boots, Rachel Dean, Victoria Reed og Robbie Robb tilhører for meg de ukjente. Her har de vekket min interesse også for hva de driver med til daglig. 

            Samlet lykkes de med både å tydeliggjøre hvor god låtskriver Neal Casal var og å lage en samling som spiller som et overlegent radioprogram. Et som bare venter på en lengre kjøretur, ned en highway. 

            Inntektene fra salget går til The Neal Casal Music Foundation, som både deler ut instrumenter og leksjoner i skolene i New Jersey og New York og støtter musikere med mentale helseutfordringer. 

bottom of page