top of page
Calexico- El Mirador (City Slang)
Calexico - El Mirador_record cover.jpg
Tidal.png

Jeg spiller fortsatt Calexicos juleplate fra 2000, Seasonal Shift, helt uten tanke på hvor i året vi befinner oss. Det handler alltid om å tilfredstille behovet for Calexicos patenterte miks av latinsk musikk, eksperimentvillig rock og grenseløse groover.

    Således er duoen Joey Burns & John Convertinos tiende studioalbum en nådegave akkurat da dagene blir lysere og sola brenner i ryggen gjennom vinduet ved skrivepulten. 

    Jeg traff Burns og Convertino da de var rytmeseksjon i Howe Gelbs genialt navngitte band Giant Sand (Arizona) på tidlig 1990-tall. Da de spilte på Oslos Cruise café.

    I tiårene som har gått, har Calexico gitt rockpublikummet store opplevelser med mariachi-musikk, introdusert oss for den enorme stemmen til Salvador Duran og samarbeidet med alle fra Neko Case til Charlotte Gainsbourg  til Iron & Wine til Tom Russell.

    Tittelen «El Mirador» kan oversettes med «seeren». En tekst om et fyrtårn som i mørket viser vei for alle sjelene som beveger seg over grensen. Med den guatemalanske sangerinnen/ låtskriveren Gaby Morenos nydelige stemme i miksen.

    Med på plata er også en ny versjon av «The El Burro Song», skrevet av Joey Burns og første gang hørt i 2005 med Raul Malo som sanger på plata Heard it on the X med Los Super 7. Nok en gang en lykkepille av en sang som bare kan løses opp i en kald flaske Dos Equis-øl (nope, ikke Corona). 

    Instrumentalen «Turquoise», med jazza trumpet (sannsynligvis spilt av Jacob Valenzuela) forflytter meg til South Congress i Austin, Texas og butikken «The Turquoise Door», der du kan finne de aller flotteste turkis-smykkene som er å oppdrive.

    Burns & Convertino sier at dette er musikk som viser mer av bandets optimistiske side, dansbar musikk som har til hensikt å forene familie, venner og samfunn etter årene med pandemi. Right on!

    Bak titler som «Cumbia Peninsula», «Cumbia del Polio», «Liberada», «Ranco Azul», «El Paso» og «Harness the wind» finner man sterkt krydrete serveringer av musikk som gir deg det etterlengtede løftet. 

Bær inn fajitaen og enchiladaene og sørg for rikelig med Tequila Patrón.  

bottom of page