Amy Speace: There Used to be Horses here (Proper records)

Amy Speace har gitt ut plater i nesten tjue år, debutalbumet, Fable, kom i 2002 og nye There Used to be Horses here er det niende i rekka.

Vi snakker altså en karriere, en som er inn it for life. Hun er født i Baltimore, Maryland, men som så mange av sine låtskrivende kolleger har hun flyttet til byen med grønnere gress for den slags, Nashville.

            Og det nye albumet dveler definitivt ved selve livet, livets sirkel som en løvekonge ville formulert det, med utgangspunkt i at Amy Speace ble mor for første gang i en alder av 50, og et drøyt år senere mistet sin egen far.

Faren, som ble 81, rakk å holde sitt barnebarn, som er døpt Huckleberry!

            Amy Speace har gitt uttrykk for at hun var redd for at omveltningene det medfører å bli mor skulle ha negativ innflytelse på kreativiteten, på driven som låtskriver.

I stedet opplevde hun at det motsatte skjedde, det nye albumet kommer relativt tett på 2019-utgivelsen Me and the Ghost of Charlemagne.

            Hun har fått med seg folk-bandet The Orphan Brigade (teller blant annet sanger/ låtskriver Ben Glover), som sørger for at de elleve sangene på plata svever av gårde på et velklingende fundament av hovedsaklig akustiske instrumenter. Innimellom sveller akustikken til større strykerarrangementer som legger gravitas til Speace´s eksistensielle temaer.

Om oppvekstsminner, både sine egne og farens. Utgangspunktet er at Amy lyktes med å komme nærmere faren på slutten av hans liv, etter mange år med avstand. 

            Amy Speace har innimellom blitt sammenlignet med Lucinda Williams som vokalist, men i mine ører er det ganske misvisende. Hun fremstår som en mer skolert sanger, som både har stort register og en annen type kontroll. Det er mulig å høre Amy Speace fremføre Den Store Amerikanske Sangboka. Hun har bakgrunn som skuespiller med klassisk repertoar, Shakespeare.

            Plata avsluttes av en versjon av Warren Zevons «Don´t let us get sick», som dessverre har hatt en alt for stor relevans det siste året.