Amber Cross - Savage on the Downhill

(Two Red Doors)

Aller først; Da jeg satte på musikken til amerikanske Amber Cross grep den fatt i meg på samme måte som da jeg for første gang hørte Iris DeMents Infamous Angel (1992) eller Gillian Welch` Revival (1996).

På coveret til Infamous Angel skrev John Prine: «Iris DeMent´s songs talk. They talk about isolated memories of life, love and living. So listen to this music, this Iris DeMent. It´ s good for you».

Det er bare å parafrasere Prine; «Listen to Amber Cross».

Det kommer til å gjøre deg godt også.

Amber Cross kommer egentlig fra østkysten, fra Maine, men har etter alt å dømme levd et omflakkende liv utenfor tettbebygde strøk i California i de siste femten årene. Hun beskriver seg som en jeger og en fisker, en som setter pris på å leve på et relativt sparebluss og som synes at det en kan gjøre med egne hender er å foretrekke.

Eksempel; I steden for å tilby t-shirts på hjemmesida si, selger hun flannel-skjorter, oftest brukte sådanne, som hun har vasket og fikset, og brodert med sitater fra sangtekstene sine. Skjortene finner hun på bruktbutikker og får fra venner og fans. Sitat; «Finding new ways to recycle and share my songs, one flannel at the time».

Amber Cross debuterte med albumet som heter, helt selvfølgelig, You can come in, i 2013.  Under veis har hun vært gjestesanger med bandet The Wronglers, som telte den nå avdøde mangemilliardæren Warren Hellman. Han som fortsatt betaler for gratisfestivalen «Hardly Strictly Bluegrass» i Golden Gate Park i San Francisco hver høst.

Fire år senere reiste hun til «Cowboy Poetry Gathering» i Elko, Nevada for å se om sangene hennes kunne finne nye venner i et miljø som verdsetter mye av det Amber bryr seg om.

Hun kom derfra med kontakt til den kanadiske blues-gitaristen Ray Bonneville, som har produsert Savage on the Downhill i et studio i Austin, Texas med hjelp av blant andre steel-gitaristen Mick Hardwick (også på Midnight Choirs versjon av Gene Clarks «Gypsy Rider») og Gurf Morlix. Finnes det et coolere gitarist-navn? (sjekk fotnote).

Bonneville sørger for at Ambers ni  sanger (pluss en Bonneville-original) skinner i duggfriske arrangementer, der stemmen & teksten alltid holder fokuset på plass.

Tim O´Brien spiller fele på «Storms of scarcity» og sier følgende om hvorfor han bidrar; «no bullshit style of singing».

Spot on, Tim. Amber snakker til deg med en ujålete frasering, med setninger som vekselsvis gynger og spretter avgårde. Med en stemme temmelig fri for studio-sminke.

Sangene handler om det samme som sangene til Iris; livet, kjærligheten og det å leve. Det siste uten å  ha status-pranging (et nyord vi virkelig trenger i Norge) som mål & mening.

Amber ser verden med sine øyne, det vil se med blikket til en som vet hvordan man skal behandle et jaktgevær. «Savage» er en spesiell type jaktgevær. «On the downhill» beskriver hvordan man skal holde børsa når man beveger seg i ulendt terreng for å unngå å få jord i mekanikken. 

 

 

 

Fotnote; Gurf Morlix var produsenten til den avdøde sangeren/ låtskriveren Blaze Foley, han er med i Ethan Hawkes rørende og svært anbefalelses-verdige bio-film, Blaze. Der Charlie Sexton spiller Townes van Zandt og Kris Kristofferson Blaze´ far.